maanantai 27. toukokuuta 2013

Kuinka kontiainen häädetään

Muonamiehen mökillä on paha kontiaisongelma - tai oli. Tiedättehän ne kiusalliset maamyyrät, jotka kaivavat käytäviään ja työntävät multakasoja maan pinnalle.

Kontiainen on rauhoitettu, joten sitä ei voi häätää loukuilla tai myrkyillä. On vain opittava elämään sen kanssa tai keksittävä muita keinoja häätöön. Mummu ja Pappa ovat  onneksi tällaisen karkoituskeinon löytäneet. Lisäksi heidän häätövinkkinsä saa nurmikon voimaan entistä paremmin. Nimittäin...

Kontiaisen eli maamyyrän kasoja - kontiaisen häätövinkki - Muonamiehen mökki

LANNOITUS. 

Yllä oleva kuva on otettu mökin alapihalla pari vuotta sitten keväällä. Kuten näkyy, ongelma oli paha. Kasoja oli joka puolella myös muualla puutarhassa. Syyllinen tiedettiin, sillä kontiainen ei syö kasvien juuria ja sipuleita, kuten monet muut myyrälajit. Lisäksi ulostuloaukko oli keon keskellä, eikä sivussa, kuten vesimyyrällä.

Mummu ja Pappa lannoittivat koko nurmikon ensimmäisen kerran pari vuotta sitten kesällä. Kasat alkoivat pikku hiljaa vähetä. Pian niitä ei enää ollut. Lannoitusta ei alunperin tehty kontiaisten takia, mutta kun teho havaittiin, sitä alettiin käyttää torjuntakeinona. Alla olevat kuvat on otettu pari päivää sitten.

Nurmikko kontiaisen häädön jälkeen

Nykyään koko nurmikko lannoitetaan kerran vuodessa keväällä. Joskus jokin nurkka on jäänyt käsittelemättä ja kasoja ilmestyi sinne uudelleen. Välillä kontiaisen jälkiä ilmestyy johonkin reunaan ja kun alueen lannoittaa uudelleen, kasojen leviäminen pysähtyy.

Lannoitteen laadulla ja merkillä ei tunnu olevan väliä, vaan tähän mennessä kaikki kokeilut ovat tuottaneet tulosta. Mökillä on kokeiltu raemuodossa ainakin kanankakkaa, luonnonmukaista ja ei-luonnonmukaista lannoitetta. Ainoa huono puoli tässä keinossa on se, että ruohonleikkuria joutuu käyttämään useammin...

Nurmikko kontiaisen häädön jälkeen

Tässä alimmassa kuvassa näkyy muuten aiemmin mainittu "pulmallinen rinne". Tätä varten on suunnitelmia viritteillä, pysykäähän kuulolla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti