torstai 23. toukokuuta 2013

Käsintehty Liisa-nukke 50-luvulta

Ilma on ainakin täällä etelässä vielä kovin harmaa, joten jatketaan tarinaa sisätiloissa. Välikamarin kirjakaapin päällä on hahmo, joka ansaitsee tulla esitellyksi.

Tässä on Liisa-nukke, jonka Mummu on itse tehnyt kansakoulussa 50-luvulla. Mummu oli tuolloin 10-vuotias. Nukke on kokonaan käsin ommeltu, ompelukonetta ei kuulemma käytetty lainkaan. Mummu tosin myöntää saaneensa tässä aika paljon apua tädiltään Aijalta, joka asui sukutilalla ja hoiti suvun lapsia...

Muonamihen mökki - 50-luvun nukke ja kustavilainen nojatuoli

Muonamihen mökki - 50-luvun nukke kaapin päällä
Liisalla on käsinommellut, ajan hengen mukaiset alusvaatteet: aluspaita, housut, sukkanauhaliivit ja pitkät kudotut sukat. Kengät on leikattu nahanpalasista ja nyöritetty yhteen. Päälimmäisenä on 50-luvun muodin mukainen nailonmekko. Mummulla oli itsellään tuolloin samasta kankaasta tehty mekko ja samanlaiset pitkät tummat letit.

Muonamihen mökki - 50-luvun nuken liiviMuonamihen mökki - 50-luvun nuken sukat

Muonamihen mökki - 50-luvun nuken nahkakengätMuonamihen mökki - 50-luvun nuken pitsinen alushame


Muonamihen mökki - 50-luvun nukke ja kustavilainen keinutuoli

Muonamihen mökki - 50-luvun nukke ja kustavilainen keinutuoli
Liisa-nuken sängyn Mummu on saanut joululahjaksi Aijalta, joka oli voittanut sen arpajaisissa. Sänky on myös 50-luvulta. Siihen kuuluu patja, tyyny, aluslakana, päällispitsilakana, tyynyliina, vanhanajan "silkkitäkki", huopa sekä kukallinen, rimpsureunainen päiväpeitto.4 kommenttia:

 1. Aivan ihana nukke. Uskomatonta, miten kymmenvuotias tyttönen on osannutkaan tehdä näin upean työn kaikkine yksityiskohtineen. Ja kuinka kauan onkaan kestänyt, että kaikki vaiheet on saatu päätökseen. Nukella on varmasti paljon tunnearvoa.

  VastaaPoista
 2. Sanopa muuta! Tuolloin ei nukkeja niin vain ostettu kaupan hyllyltä tai tilattu netistä. Käsityöt olivat arvossaan ja niitä myös osattiin tehdä. Tunnearvoa on ilman muuta, mutta myös käyttöarvoa - oli ainakin omissa leikeissäni 80-luvulla :)

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva blogilöytö tämä - saimme molemmat Tarja's Snowlandin tunnustuksen, ja siitä osasin tulla kurkkaamaan tänne! Jään seuraamaan kauniin paikkanne puuhia, ihanaa kesän odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hauskaa, että löysit meidät ja liityit lukijaksi! Kävin tänään sinun blogissasi - samasta syystä. Piti liittyä lukijaksi ja jättää kommentti, mutta sitten tuli keskeytys. Käyn yrittämässä uudelleen :) Kirjoitat juuri niistä asioista, jotka meitäkin kiinnostavat, mökkeily ja purjehdus. Tosin meidän mökkimme on ns. kuivalla maalla ja veneilystä ei siksi ainakaan toistaiseksi kerrota täällä. :)

   Poista