maanantai 5. elokuuta 2013

Saaristomeriseikkailu: Jurmon kasvistoa

Noin kymmenen mailia Utöstä itään on karunkaunis Jurmon saari. Tämä on joskus ollut merirosvojen tukikohta, nyt se oli yksi meidän saaristoseikkailumme kohteista.

Saari on melko suuri ja lähes puuton. Vierasvenesatamasta kylään ja kirkolle päin kuljettaessa maasto on laakeaa - kanervaa, katajaa, heinäkasveja ja muutamia luonnonkukkia. Tulee mieleen Skotlannin nummimaisema, vaikken siellä koskaan ole käynytkään. Sain Jurmosta vähän täydennystä kasvistooni.

Jurmo - KärsämöJurmo - Kärsämö

Yllä näkyvä valkokukkainen kasvi kuuluu ilmeisesti kärsämöiden (Alchillea) sukuun. Se muistuttaa kovasti siankärsämöä, varsinkin lehdiltään. Kukan mykeröt ovat kuitenkin suuremmat. Luulen, että se on joko siankärsämön alalaji nimeltään etelänsiankärsämö tai jokin muu kärsämölaji, kuten jalokärsämö. En löytänyt näistä kuvia googlettamalla, joten kerro ihmeessä, mikäli sinulla on parempaa tietoa aiheesta. Lisätietoa kärsämöistä esim.täällä.

Jurmo - HietakastikkaJurmo - Tunnistamaton heinäkasvi

Yllä vasemmalla on jokin kastikka. Veikkaan, että kyseessä on hietakastikka (Calamagrostis epigejos). Lisätietoa tästä Etelä- ja Keski-Suomessa yleisestä heinäkasvista löytyy esim. täällä.
Oikeanpuoleista heinäkasvia en etsinnöistä huolimatta tunnista. Tunnistatko sinä?

Jurmo - Keltamatara

Keltamatara (Galium verum) kasvaa Suomessa lähes Etelä-Lappia myöden, tosin se on kuulemma puhtain ja keltaisin täällä saaristossa. Keltamatara on vanha rohdoskasvi. Sitä on käytetty muun muassa ihotautien ja kouristusten hoitoon sekä munuaisvaivoihin, mutta myös maidon juoksuttamiseen juustonvalmistuksessa. Se on myös perinteinen värikasvi, jonka juurista saadaan punaista ja kukista keltaista väriä. Lisätietoa keltamatarasta esim. täällä.

Jurmo - MaitohorsmaJurmo - Maitohorsma

Tässä vielä tuttuakin tutumpi maitohorsma (Chamerion angustifolium). Tiesitkö, että maitohorsman lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja että sitä voidaan käyttää ruuaksi? Nuoria lehdettömiä versoja voi silputa salaattiin tai ne voi valmistaa ruuaksi parsan tapaan, maanalaisia versoja myöden. Niitä voi myös kuivata teeksi.  Maitohorsman ja teepensaan lehtien sekoitusta sanotaan venäläisen paikkakunnan mukaan koporje-teeksi. Lisätietoa maitohorsmasta esim. täällä.

Jurmo - Nummimaisema

Yllä Jurmon nummimaisemaa ja jo aiemmin kasvistossa esiteltyä lauhaa. Alla vielä muutama kuva hieman erilaisesta "tapetista". Jurmon vierasvenesatamassa on pieni kahvila/puoti, josta voi ostaa tuoreita sämpylöitä ja pientä täydennystä veneen kaappeihin. Tila on kauttaaltaan, kattotuoleja myöten verhoiltu pulloilla. En hoksannut kysyä, mistä nämä pullot ovat peräisin - onko kylällä joku erittäin vaihtelunhaluinen juoppo vai ovatko ne merenkulkijoiden lahjoituksia? ;)

Ostimme tästä puodista aivan taivaallista savustettua kampelaa, tuoretta ja pehmeää. Enpä ole eläissäni syönyt niin hyvää kalaa...

Jurmo - Rantakahvilan pullotapetti


Jurmo - Rantakahvilan pullotapetti

Jurmo - Rantakahvilan pullotapetti

Myös Jurmoon voi matkustaa, vaikkei omaa venettä olisikaan. Yhteysalus lähtee Nauvon Pernäsistä ja samalla voi katsastaa kauniit Aspön ja Nötön saaret. Matkustaminen laivalla on kuulemma ilmaista. Perillä voi yöpyä esim. mökkimajoituksessa. Lisätietoa Jurmosta löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti