tiistai 13. elokuuta 2013

Kasvimaan jättiläiset

Tein eilen kuvausreissun mökille. Käteen jäi reilun tuhannen valokuvan lisäksi nämä kasvimaan antimet. Sipulia, perunaa ja porkkanaa - ja yksi jättiläinen.

Muonamiehen mökki - Kasvimaan satoa

Muonamiehen mökki - Kasvimaan satoa

Muonamiehen mökki - Jättiläisperuna

Olettekos koskaan nähneet tällaista pottua? Minä en. Läpimitta noin 12 cm. Nyt kun olisi perunakuvakisat jossain, tämän voisi lähettää ehdolle :)

Tämä yksilö nousi kasvatuslaatikosta. Kasvimaan puolelle istutettu perunasato oli kohtalainen tai jopa heikko - vähän pottuja ja nekin melko pieniä.

Sen sijaan kurpitsat kasvavat hyvin kasvimaan mullassa. Muutama isokin on joukossa. Suurin lähentelee halkaisijaltaan varmaan jo 30 cm, tosin siitä en nyt saanut todistusaineistoa. Kurpitsat ovat levittäytyyneet osittain nurmikolle. Siellä kasvaa yksi, jonka läpimitta näyttäisi olevan n. 20 cm.

Muonamiehen mökki - Kurpitsa

Muonamiehen mökki - Kurpitsa

Mummu luki jostain, että kurpitsat viihtyvät typpipitoisessa maassa. Kasvimaassa taitaa siis olla vähän liikaa typpeä. Liiallinen typpi rehevöittää kasvien maanpäälliset osat, mutta mukulaosien kasvu viivästyy tai jää heikoksi. Ei ihme, että sato on jäänyt muuten pieneksi...

Muonamiehen mökki - Kurpitsa

Muonamiehen mökki - Kurpitsa


Nämä möhkäleet saavat jäädä vielä Muonamiehen mökin maahan kasvamaan ja punertumaan. Esikoisella on synttärit Halloween-aikaan. Olen monena vuonna tehnyt Mummulle kurpitsatilauksen lyhtyjä varten, mutta kurpitsat ovat aina jääneet vajaamittaisiksi. Nyt näyttää aika lupaavalta.. :)

4 kommenttia:

 1. Komeita kurpitsan "alkuja", kyllä noista saa hyviä halloveen lyhtyjä.
  No, noita perunoita joskus on ollut hyvinkin suuria, ei vain ole tullut mitattua, mutta komea on tuo sinun perunasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin toivon! Ok, ehkä tämä pottu ei sitten ollut ihan tavaton. Tuntui vaan niin isolta, kun ei tuollaisia ennen ole tästä maasta tullut tai kaupan hyllyillä näe. :)

   Poista