maanantai 22. heinäkuuta 2013

Metsäpuutarhan ehostus

Muonamiehen mökin pihapiiriin kuuluu pieni metsäpuutarha, paino sanalla metsä. Suurin osa alueesta on tähän saakka saanut elää melko vapaasti.

Metsäpuutarha sijaitsee leikkimökin ja autopaikkojen välissä. Täältä saat ehkä paremman käsityksen sen sijainnista. Se on kooltaan n. 6 x 10 metriä. Alueella kasvaa muutamia suuria koivuja ja pari vanhaa mäntyä. Pihlajaa puskee sieltä täältä, monihaaraisen pihlajan jälkeläisiä. Varjoisampi puoli on saniaisten peitossa, valoisammalla kasvaa mustikkaa, metsämansikkaa, metsälauhaa - ja huonolaatuisen täyttömään tuomia rikkaruohoja. Autopaikkojen viereen on istutettu ruusuangervorivistö.

Mummu haaveili tekevänsä tästä rodopuutarhan, mutta pari istutettua yksilöä ovat kärsineet kuivuudesta. Keväällä metsäpuutarha on kauneimmillaan, kun sipulikukat kukkivat.

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarha

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarhan saniaiset

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarhan saniaisetMuonamiehen mökki - Metsäpuutarha

Sipulikukat ovat kauniita, mutta niiden jälkeen rikkaruohot ottavat vallan alla näkyvässä nurkassa. Tämä on se kohta, johon täyttömaata kaadettiin piharakennusprojektin aikaan. 

Samaan aikaan toisaalla eräs tuijarivistö on kärsinyt liian vallattomasti kasvaneesta tuoksukurjenpolvireunuksesta. Pari viikkoa sitten sain vihdoin aikaiseksi repiä liiat kurjenpolvet pois ja tuoda ne tänne mökille, ajatuksena täydentää metsäpuutarhaa. 

Eräässä puutarhakirjassa väitetään, että tuoksukurjenpolvi raivaa rikkaruohot tieltään. Mikäs sen parempaa. Toisaalta ne on helppo kitkeä, jos leviäminen on liian voimakasta. Lisäksi niiden tuoksu karkoittaa myyriä. Niiden rehevä lehdistö kasvaa n. 40-50 cm korkeaksi. Kukat ovat aniliininpunaisia, aika mitättömiä.

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarha ennen ehostusta

Muonamiehen mökki - Mustikanvarvut

Muonamiehen mökki - Pensasmustikka "Aino"Muonamiehen mökki - Metsäpuutarhan ehostusprojekti
 
Muonamiehen mökki - Metsäpuutarhan ehostusprojekti ja tuoksukurjenpolvetMuonamiehen mökki - Metsäpuutarhan ehostusprojekti ja tuoksukurjenpolvet

Urakoimme Papan kanssa kaiken kasvuston pois n. 2 x 4 m kokoiselta alueelta, muutamaa mustikkaa lukuunottamatta. Tuo korkea varpu on Aino-pensasmustikka, jonka Alvar-puoliso menehtyi kuivuuteen pari vuotta sitten. Uusi miesystävä on hakusessa.

Sekoitimme maahan 4 säkkiä uutta multaa. Liotin tuoksukurjenpolvia vedessä ennen istutusta, osa makasi vedessä yön yli. Taimia oli niin valtavasti, että ne riittivät mainiosti koko alueelle. Ei ihme, että tuijat alkoivat jo vähän kärsiä..

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarhan ehostusprojekti ja tuoksukurjenpolvet

Muonamiehen mökki - Metsäpuutarha ennenMuonamiehen mökki - Metsäpuutarha jälkeen

Tässä vielä kuvat ennen ja jälkeen. Avojuuristen taimien istutus on minulle aika vierasta, mutta toistaiseksi kurjenpolvet voivat hyvin. Yhden virheen tosin tein, lehdet olisi ilmeisesti pitänyt leikata istutuksen jälkeen, muuten kasvi saattaa kuivua. Onneksi Mummu on kastellut niitä ahkerasti.

6 kommenttia:

 1. Hienoa että laitoit kerralla kunnon alueen noita kurjenpolvia, ensi vuonna varmasti hienonnäköisiä kukkiessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos olet tuota mieltä! Uskoisin myös, että ratkaisu oli oikea, vaikka suuri alue samaa kasvia kuulostaa ehkä vähän tylsältä. Taimia oli niin paljon, eikä niille keksitty muuta paikkaa. En halunnut niitä poiskaan heittää :) Muistan nähneeni jossain kirjassa laajan tuoksukurjenpolvikasvuston puiden alla ja se näytti kauniilta. Toivottavasti ne lähtevät tuosta hyvin kasvuun.

   Poista
 2. Hyvä idea tuo metsäpuutarha. Käsitteenä minulle aivan uusi, mutta kiinnostuin tästä oitis, koska meillä on talon ympärillä hienoa metsää, jota vähän muokkaamalla saisi vielä kivamman juuri talon lähistölle. Mitään varsinaista puutarhaa en edes havittele. Kiitos tästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että tästä oli jotain hyötyä sinulle! Suosittelen lämpimästi kaikenlaisia kurjenpolvia metsäpuutarhaan - ovat melko vaatimattomia kasvupaikan ja maan suhteen ja leviävät hyvin.

   Poista
 3. Pistän tämän omia ideointeja varteen talteen :)

  VastaaPoista
 4. Mukavaa, jos tästä Matleenan vinkistä on sinulle apua ideointeihisi. Kurjenpolvet ovat viime talven hyvin talvehtineet, joten kyllä ne tässä viihtyvät.

  VastaaPoista