keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kurjenpolvet ja kartiovalkokuuset

Ensimmäiset kurjenpolvet ovat puhjenneet kukkaan! Pääsin vihdoin kertomaan teille lempialueestani takapihalla :)

Istutin tämän kurjenpolvipenkin heti ensimmäisenä kesänä, kun muutimme nykyiseen kotiin. Siitä on nyt viisi vuotta. Halusin hieman korotetun istutusalueen, johon tulisi vesiaihe ja sen ympärille suosikkikasvejani eli  kurjenpolvia, kartiovalkokuusia ja maksaruohoa.

Kurjenpolvet, kartiovalkokuuset ja vesiaiheKurjenpolvipenkin kaareva reuna

Reunustin samalla koko takapihan puisella nurmikonreunusnauhalla. Olen ollut tähän valintaan erittäin tyytyväinen. Pihassa on ryhtiä ja selkeyttä, kun nurmikko on reunustettu ja istutukset ovat hieman nurmea korkeammalla. Puu on kuitenkin materiaalina luonnollinen ja mikä parasta, sen avulla on helppo muotoilla kaarevia linjoja, jotka myös lisäävät luonnollisuutta.

Kurjenpolvipenkki, kartiovalkokuuset ja vesiaihe

Istutin kolme kartiovalkokuusta kehystämään kurjenpolvipenkkiä. Ne ovat suosikkihavujani. Niillä on jotenkin pehmoinen ulkomuoto, vaikka kosketus onkin piikikäs. Harmi vain, että nämä ovat kovin herkkähipiäisiä kevätauringolle.

Onnistun polttamaan kartiokuuset joka vuosi, vaikka peittelenkin ne säkkikankaalla helmi-maaliskuussa. Joka kesä ne ovat toipuneet, mutta tänä vuonna kesäkuun kuumuudet ovat hidastaneet prosessia. Toivottavasti tuo pahiten palanut vielä vihertyy kokonaan... Tähän on onneksi apukeinoja, joista lisää myöhemmin ;)

Peittokurjenpolvi, tuoksukurjenpolvi, verikurjenpolvi ja kartiovalkokuusi

Valitsin tähän penkkiin kolmea kurjenpolvilajiketta. Ne kukkivat porrastetusti ja ennen kaikkea lehtimuodot ovat samankaltaisia, mutta sopivasti erilaisia.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalta oikealle näkyy peittokurjenpolvi, takana kukkii tuoksukurjenpolvi ja oikealla verikurjenpolvi. Etualalalla sinnittelee kaukasianmaksaruoho. Istutin kasvit tahallani tiheään. Joka vuosi mietin, että tuoksukurjenpolvet pitäisi jakaa, mutta olen toistaiseksi tyytynyt leikkaamaan liian reheviä lehtiä pois.

Tuoksukurjenpolvi kukkii peittokurjenpolven ja verikurjenpolven lomassa

Tuoksukurjenpolvi kukkii peittokurjenpolven ja verikurjenpolven lomassa

kKartiovalkokuusi, peittokurjenpolven, tuoksukurjenpolven ja verikurjenpolven lehdet

Kuten aiemmin mainitsin, minulle puutarhasuunnittelussa on tärkeintä, että lehtimuodot sointuvat yhteen. Vasta tämän jälkeen pohdin kukintojen värejä, ajoituksia ja kasvuympäristöä. Tässä istutusalueessa olen tyytyväisin juuri rehevään vihreyteen, kukinnot saavatkin olla vaatimattomia. Lisää tämän harrastelijan "puutarhafilosofiasta" mm. kirjoituksessa "10 vinkkiä helppohoitoisen ja harmonisen pihan suunnitteluun". ;)

Kurjenpolvipenkki, kartiovalkokuuset ja vesiaihe

Mårbackan pelargonit ja kurjenpolvipenkki

Tuoksukurjenpolven kukka

Tuoksukurjenpolvien rehevät lehdet ja pienet kukat kehystävät vesiaihetta. Koristekivien alla on läpällinen, pyöreä suihkulähde, jonka ostimme Bauhausista  tai K-Raudasta. Suihkulähde ei tänä kesänä solise. Poikani leikkivät tämän kanssa niin mielellään, että jätin pumpun suosiolla pois. Äidin valvonnan alla läpät nostetaan pois tieltä ja pojat tiputtelevat veteen kiviä, täyttävät vesipyssyjä, kastelevat kukkia ja ihmettelevät veteen pudonneita koppakuoriaisia ja kastematoja. Parasta on, kun altaan saa täyttää uudelleen ja uudelleen..

Tuoksukurjenpolven kukat, kaukasianmaksaruoho ja suihkulähde


4 kommenttia:

 1. Upea, kaunis ja rehevä penkki :)

  VastaaPoista
 2. Löysin tieni blogiisi etsiessäni vinkkejä istutusryhmän suunnitteluun. Onneks löysin, täältä löytyi hyviä ja käytännönläheisiä vinkkejä, kiitos! Jos perennojen estetiikka kiinnostaa, niin käy tutustumassa tämän linkin takaa löytyvään AMK:n lopputyöhön http://theseus.fi/bitstream/handle/10024/53214/Mutanen_Tuovi.pdf?sequence=1

  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos palautteesta! Mukavaa, jos tästä oli sinulle hyötyä. Matleena kirjoittelee tänne mielellään puutarhajuttuja. Hän on tosi innostunut puutarhan hoidosta. Kerron hänelle palautteesi ja uskon, että linkkisi kiinnostaa

   Poista