maanantai 2. syyskuuta 2013

Puutarhasuunnitelma ystävien rivitalokotiin

Pihanlaittopuuhat alkavat jo olla loppusuoralla, mutta julkaisen tällä viikolla vielä yhden puutarha-aiheisen juttusarjan. Vierailimme kesäloman aikana ystäväperheen uudessa rivitalokodissa. Kyseessä oli 70-luvun persoonallinen, 2-kerroksinen rivitalo kaupungissa, pienen mäntymetsän laidalla.

Asunto oli kiva ja toimiva. Pienet piha-alueet olivat mielestäni todella mielenkiintoiset ja kehityskelpoiset, mutta vanhan kasvillisuuden vuoksi eivät kovin käytännölliset lapsiperheelle. Innostuin niistä niin, että pyysin saada tehdä heille puutarhasuunnitelman - ihan huvin vuoksi vain. Oma piha on ollut jo pitkään "valmis" ja nautin kovasti suunnitelmien teosta. Ystävät taas pitävät kyllä puutarhatöistä, mutta pihasuunnitelmien tekoon ei ole vielä ollut aikaa tai intoa. Win-win tilanne siis :)

Sain luvan julkaista suunnitelman täällä blogissa, jos vaikka jollekin muullekin olisi tästä jotain hyötyä joskus. Jaan jutun kolmeen osaan. Tässä ensimmäisessä esittelen lähtötilanteen ja yleissuunnitelman. Seuraavissa osissa käsittelen tarkemmin istutusalueita. Keskityn vain takapihan suunnitteluun.

Lähtötilanne

Rivitalon takapiha on kooltaan noin 8x10 metriä ja avautuu länteen. Sinne paistaa aurinko keskipäivästä iltapäivään. Ilta-aurinko jää metsikön taakse. Alue on kokonaan aidattu korkealla lauta-aidalla/säleiköllä. Pihalla on betonilaatoilla katettu oleskelutila sekä istutusalue, jossa on lähinnä happaman metsämaan kasveja.

Rivitalon takapiha - lähtötilanne

Istutusalueen keskellä oli muuttohetkellä suuri alppiruusu, joka on jo poistettu. Maa on tältä kohdin hyvin kuiva ja paksun neulasmaton, käpyjen yms. peitossa. Reunoilla kasvaa mm. kuunliljaa, tuiviota ja metsämansikkaa. Säleikköä pitkin kiipeilee villiviini. Lisäksi pihalla on irlanninkataja, jokin puumaiseksi kasvanut angervo sekä pieni puu (ilmeisesti kriikuna). Katseenvangitsijana kasvaa upea köynnöshortensia, joka kiipeilee suuren männyn runkoa pitkin.

Puutarhasuunnitelma rivitalon takapihalle - lähtötilanne

Suunnittelun lähtökohdat

Perheessä on kaksi pientä lasta (1 ja 3 v). "Asiakkaan" toivomuksena on, että keskellä olisi tilaa lasten leikeille. Haaveena on nurmikko, vaikka siinä on riskinsä. Joku naapureista oli kokeillut sitä huonolla menestyksellä - maa on hapanta ja kuivaa. Lisäksi sen asentaminen vaatisi paljon työtä, sillä autoa ei saa ajettua pihan viereen.

Oleskelualueen kiveys on hyvässä kunnossa ja sopii talon tyyliin. Betonilaatat on päällystetty pienillä sileäpintaisilla kivillä. Talon asukkaat eivät ainakaan heti aio koskea pihan tähän osaan, joten keskityn suunnitelmassa viheralueeseen.

Yleissuunnitelma

Tähän pihaan sopisi mielestäni erittäin hyvin japanilainen tunnelma. Sitä on jo valmiiksi aidan rakenteissa, lampuissa ja muutamissa muissa elementeissä. En kuitenkaan tekisi tästä minimalistista kivipuutarhaa, vaan vähän rehevämmän version. Lisäksi suosisin valkokukkaisia kasveja, jotka valaisisivat muuten melko tummaa pihaa. Japanilaishenkinen kuupuutarha siis, miltäs kuulostaa?

Puutarhasuunnitelma rivitalon takapihalle - yleissuunnitelma

Pihan keskelle tulisi kaarevareunainen nurmikkoalue, kuten "asiakas" toivoi. Tässä on riskinsä, kuten yllä mainittiin, mutta hyvällä pohjatyöllä, kastelulla ja ylläpidolla voihan sitä aina kokeilla. Vähän erilainen vaihtoehto lasten leikeille olisi voinut olla esim. singelin (pyöreäreunaisen soran) käyttö tässä kohdassa.

Pihalla on pari metallista tolppaa, jotka ovat joskus olleet pergolan tukirakenteita. Ne voisi joko poistaa tai tutkia, mikäli kahden tolpan väliin saisi viritettyä pienen keinun. Tällöin poistaisin keinun alta ainakin yhden rivin sementtilaattoja. Lisäksi poistaisin muutaman sementtilaatan pihan keskiosasta.

Puutarhasuunnitelma rivitalon takapihalle - yleissuunnitelma

Tällä hetkellä pihan keskellä on irtonainen, sementtilaatoista tehty kukkaruukku. Sen siirtäisin tolpan viereen ja istuttaisin siihen jonkin köynnöksen (esim. säleikkövilliviini tai jokin kesäköynnös kuten mustasilmäsusanna). Lisäksi ruukkuun mahtuisi yrttejä tai kesäkukkia.

Istutusalueen yleissuunnitelma

Sijoittaisin istutusalueen pihan reunoille, niin kuin nytkin. Reunustaisin ja kohottaisin sen kauttaaltaan siten, että kasvit istutettaisiin noin 20-30 cm korkeammalle kuin nurmikko. Kaunein reunus syntyisi luonnonkivistä, joita ilmeisesti löytyy jonkin verran villiintyneiden kasvien alta. Reunus voisi olla myös liuskekiveä, jolloin kivet aseteltaisiin vaakatasossa päällekäin. Tämä olisi varmasti näyttävä ratkaisu, muttei varmaankaan halvin... Valmiit muurikivet voisivat olla yksi ratkaisu. Halvin ja helpoin tapa olisi puinen reunusnauha, joita nykyään saa myös tummin. Kannattaa myös katsoa, että istutusalueen ja aidan väliin tulisi jokin aitaa suojaava materiaali, esim. patolevy

Hyödyntäisin olemassa olevia kasveja osittain. Köynnöshortensia jäisi ilman muuta paikoilleen. Samoin villiviinit. Metsämansikkaa voisi hyödyntää maanpeitekasvina. Kriikunankiin voisi säilyttää. Valkojuovaisille kuunliljoille tekisin oman istutusaltaan portille johtavan polun varteen siten, että ko "allas" olisi kiinni suuremmassa istutusalueessa, mutta n. 10 cm alempana. Tämä toisi mielenkiintoisen korkeuseron penkkiin ja samalla varsinainen istutusalue olisi yhtenäisempi. Muut olemassa olevat kasvit poistaisin.

Istutusalueeseen istuttaisin kartiovalkokuusia sekä muita hidaskasvuisia havuja, hortensioita, yhden pienikokoisen alppiruusun, japaninverivaahteran sekä lähinnä valkokukkaisia perennoja ja sipulikukkia. Näistä lisää jutun seuraavassa osassa :)

1 kommentti:

  1. Hieno suunnitelma. Me myös muutamme tässä lähiaikoina, omakotitalosta rivitaloon. Itse olen toisaalta innoissani siitä, että kiinteistöhuolto pitää huolen piha-alueista, mutta itse saa sitten laittaa sitä omaa edustaa kuten tahtoo.

    VastaaPoista