maanantai 9. syyskuuta 2013

Vanhan pönttöuunin kulunut pinta

Muonamiehen mökin päärakennuksessa on kaksi tulisijaa - tuvan takka ja salin vanha pönttöuuni. Näistä jälkimmäinen on herännyt uudelleen eloon pitkän tauon jälkeen. Palotarkastaja kävi kylässä muutama vuosi sitten ja antoi uunille terveen paperit. Nuohooja puhdisti vanhat linnunpesät hormeista. Nykyään sitä lämmitetään lähes päivittäin, usein myös kesällä, sillä vanhassa talossa on aina vähän viileää. Villasukissa hiihdellään kesät talvet.

Pönttöuuni on seissyt tässä huoneessa talon alkuvuosista lähtien. Sen täytyy olla 40-luvun tuotantoa. Pesän tai uuniluukun valmistajana on mitä ilmeisemmin Kultor. Maalipinta uusittiin 80-luvulla. Se pitäisi kai jossain vaiheessa päivittää, tosin ainakin minun silmääni ajan patina on vain kaunistus.

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni, Kultor-merkkinen uuninluukku

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki - Salin vanha pönttöuuni


Parolan asemalla muuten uudistettiin vanha pönttöuuni jokunen kuukausi sitten, ks. täällä. Maali saatiin poistettua soodapuhalluksella. Kuulosti kovin kätevältä, joskin pölyävältä. Löytyyköhän tämänkin kermaisen kuoren alta samanlainen musta kaunotar?

2 kommenttia:

 1. Minullakin on pönttömuuri kamarini nurkassa, sitä talvella lämmitetään melkein päivittäin. Ajan hammas on siihenkin jo purrut, mutta en vain luovu siitä. Se on maalattu sellaisella hopea-mitä se nyt onkaan ja pysyy kyllä hyvin ,mutta on ajan saatossa vähän tummunut, piti se kesällä vetää uudestaan, mutta aina vain tärkeimmät työt meni edelle.
  Oikein kaunis on ajan patinalla teidänkin muuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota sanotaan siis myös muuriksi? Hyvä tietää. Piti vielä tarkentaa yllä olevaan, että jos tämä pönttö maalataan, siitä tulee jatkossakin vaalea. :)

   Poista