perjantai 15. maaliskuuta 2013

Mitä on kustavilaisuus?

Yritin selvittää, mitä on kustavilaisuus ja kustavilainen sisustustyyli. Halusin tietää, mikä Muonamiehen mökin salin sisustuksessa on kustavilaista. Tässä tiivistelmä etsintäni tuloksista.

Kustavilaisuudella tai kustavilaisella tyylillä tarkoitetaan ruotsalaista uusklassismia, joka vaikutti kuningas Kustaa III:n ja hänen poikansa Kustaa IV Aadolfin hallintokausilla (n.v. 1771–1809). Kustavilaisuuden sisustusihanne oli ilmava, vaalea, elegantti, käytännöllinen ja tasapainoinen. Ruotsissa kustavilaisuus on melko koristeellista, kun Suomessa sisustukset ja huonekalut ovat vaatimattomampia: harmaan eri sävyjä ja yksinkertaisia muotoja. Huonekaluja ei ollut paljoa ja esimerkiksi salissa ne olivat seinän vierillä.

Kapeilla viivamaisilla urilla tehty rihlauskoristelu kaappien ovipeileissä, vinoneliöt ja hillityn yksinkertaiset ornamentit, mm. juoksevakoira, meandernauha, helminauha ja munasauvaornamentti, ovat talonpoikaisen kustavilaisuuden tuntomerkkejä. Suosituimpia kustavilaisia huonekaluja Suomessa ovat pinnatuolit ja pinnaselkäiset sohvat. Peilit ja peililampetit, jakkarat sekä penkit, joiden päädyissä on käsinojat, kuuluvat myös kustavilaiseen tyyliin. Kustavilaisuus yksinkertaisti ja suoristi huonekalujen muodot.

Kustavilaisen ajan tyypillisin väri on helmenharmaa, mutta myös pastellisävyt sininen, roosa, vihreä, vaalean keltainen ja luun väri olivat suosittuja.

Lähteet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kustavilaisuus
http://antima.vuodatus.net/lue/2007/10/tyylipiirteet
http://www.perinnemestari.fi/?id=68

Muonamiehen mökin sali
Lopputulos? Muonamiehen mökin salissa ainakin kaappi, pöytä ja medaljonkituoli sekä tekstiilien väritys ovat kustavilaista. Huonekalujen väri eroaa tyylisuunnasta, mutta syyn selitinkin jo täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti