perjantai 8. helmikuuta 2013

Muonamiehen mökin historiaa

Muonamiehen mökki on rakennettu 1940-luvulla äitini sukutilalla työskennelleen muonamiehen perheelle. Alkuperäisessä mökissä oli kuisti, keittiö ja kamari. Se oli hirsirunkoinen, punamullalla maalattu. Keittiössä oli puuhella ja kamarissa sivusta vedettävä puusohva. Pihapiiriin kuului myös rakennus, jonka toiseessa päässä oli navetta ja toisessa savusauna.

Mökki siirtyi äitini omistukseen 80-luvulla. Vanhempani ovat laajentaneet mökkiä pikku hiljaa. 80-luvulla asuinmökin sisätilat kaksinkertaistuivat, kun uusi tupa valmistui. Samalla vanhasta tuvasta tehtiin toinen kamari. Myös kuistia laajennettiin ja vanhan kuistin materiaaleja hyödynnettiin leikkimökin rakentamisessa.

90-luvulla savusaunan tilalle rakennettiin nykyaikainen kylpyhuone, sauna ja wc. Piharakennus kytkettiin kunnallisen vesijohdon piiriin.

2007 valmistui mökin viimeisin laajennus. Piharakennukseen rakennettiin uudet nukkumatilat sekä takkahuone. Mökin sisätilat kaksinkertaistuivat jälleen. Tarkoituksena oli jättää kylpyhuone-sauna -osasto ennalleen, mutta koko piharakennus osoittautui niin lahoksi, että lopulta se uusittiin kokonaan. Myös mökin pihapiiri kaksin- tai jopa kolminkertaistui, kun metsää raivattiin ja nurmikkoa istutettiin. Ns. yläpihalle rakennettiin autokatos.

Viimeisimpänä uudistuksena vuonna 2011 isäni nikkaroi vanhaan asuinmökkiin wc-tilan ja samalla sekin kytkettiin kunnan vesijohtoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti