maanantai 22. huhtikuuta 2013

Perunoiden idätys

Mummu laittoi perunat itämään pääsiäisenä. Ne ovat itäneet jo vähän liiankin reippaasti, sillä maa ei ihan vielä ole riittävän kuiva istutusta varten.

Mummu hankki tänäkin vuonna Timo-nimistä lajiketta. Viime vuonna sato oli erittäin runsas ja perunat kasvoivat mahtaviin mittoihin. Mummu kylvi niitä sekä maahan että kaikenlaisiin saaveihin ja ämpäreihin. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy.

Muonamiehen mökki - Perunoiden idätys

Nämä "tunnelmointikuvat" on otettu maaliskuussa, juuri hankituista siemenperunoista. Mummu luki jostain vinkin, että perunoita voisi idättää munakennoissa, mutta päätyi kuitenkin idättämään ne perinteisesti tarjottimilla ja muilla laakeilla astioilla.

Perunoita kannattaa idättää valossa, jotta iduista tulee vihreitä ja vahvoja. Kosteutta ei saisi olla liikaa, jotta juuret eivät kasvaisi ennenaikaisesti tai taudit lähtisi kehittymään. Idätysaika riippuu idätyspaikan lämpötilasta ja lajikkeesta. Idätysajalle on olemassa laskusääntö, joka on selitetty esim. osoitteessa http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/idatys.htm.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti