sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Espanjalaiset lyhdyt ja takorautainen ruusu

Näitä juttuja lukiessa saattaa ehkä kuulostaa siltä, että Mummu määrää tässä mökissä kaapin - tai piirongin - paikan. Ei se kuitenkaan ihan niin mene, Papankin kädenjälki näkyy monessa nurkassa. 

Ateljeen piirongin päällä on kaksi takorautaista lyhtyä. Pappa toi ne Mummulle tuliaisiksi Espanjasta joitain vuosia sitten. Myös vitriinikaapin päällä oleva takorautainen ruusu, samoin kuin kuvissa näkyvä puinen naulakko on Papan ostoksia. Ruusu on peräisin suomalaisilta käsityöläismarkkinoilta, erään sepän kojusta.

Takorautainen ruusu ja peltinen kukkaruukku - Muonamiehen mökki

Takorautainen ruusu - Muonamiehen mökki

Takorautaiset lyhdyt ja asetelma ateljeen piirongin päällä - Muonamiehen mökki


lauantai 28. syyskuuta 2013

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa

Piharakennuksen ateljeessa on suurikokoinen piironki, joka on majaillut mökillä niin kauan kuin muistan. Se on vilahtanut ainakin yhdessä aiemmassa jutussa.

Piirongilla on pullea vatsa ja silkkisen sileä pinta. Keskellä on ovaalinmuotoinen peili ja molemmilla reunoilla  pienet vitriinikaapit. Alaosassa on kolme kaappia. Jotkut kutsuvat tätä mummonkammarityyliseksi piirongiksi. Nimestä voisi päätellä, että tämänkaltaisia on ollut useammankin mummonmökin kammarissa. Muonamiehen mökille tämä on siirtynyt Mummun kotitilalta, kuten moni muukin vanha esine.

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Kun olin lapsi, nukuimme veljeni kanssa päärakennuksen peräkamarissa, jota nykyään saliksi kutsutaan. Tämä piironki oli vaatekaappimme, oma puoliskonsa kummallakin. Muistan säilöneeni tuossa oikeanpuoleisessa pienessä vitriinikaapissa kaikenlaisia pienen tytön aarteita... Nyt piirongin päälle on aseteltu Mummun taitelijatarvikkeita ja muita mielenkiintoisia esineitä, joista kerron teille lisää hieman myöhemmin. :)

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

Mummonkammarityylinen piironki ateljeessa - Muonamiehen mökki

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Tuvan talonpoikaistyylinen pöytäryhmä


Tulipa pidettyä pitkä tauko juttujen julkaisussa. Työkiireet ovat alkaneet painaa päälle ja viikonloppu kului  juhlien merkeissä - kolmet syntymäpäivät kolmessa päivässä. Ei sentään omien, vaan ystävien jälkikasvun. Onnittelut vielä 5, 4 ja 1-vuotiaille sankareille :)

Mutta nyt lisää sisustusasiaa Muonamiehen mökiltä. Tuvan talonpoikaistyylinen pöytäryhmä tuli esiteltyä blogissa jo viime keväänä. Otin siitä elokuussa lisää kuvia, kun sain kerrankin hääriä tuvassa ihan rauhassa.

Muonamiehen mökki - Talonpoikaistyylinen pöytäryhmä

Tuvan pöytä on teetetty 80-luvulla toteutetun laajennuksen jälkeen jääneistä lankuista. Pöytäryhmän tuolit on peritty Mummun äidin kotoa. Ne kuuluvat vanhaan kalustoon, jonka penkki on tällä hetkellä Muonamiehen mökin lasiverannalla.

Talonpoikaistyyliset tuolit - Muonamiehen mökki

Tuolien ja verannan sohvan tarkkaa ikää emme tiedä, mutta arvelemme niiden olevan viime vuosisadan vaihteesta. Tuvan sivustavedettävä puusohva on todennäköisesti samalta aikakaudelta, se on peräisin Mummun kotoa. Sohva ja lautaskaappi ovat alunperin olleet viininpunaisia, joten Mummu maalasi tuolit samalla sävyllä.

Talonpoikaistyyliset tuolit - Muonamiehen mökki

Vanha lautaskaappi - Muonamiehen mökki

Tuvan nurkassa, talonpoikaistyylisen lautaskaapin hyllyillä on esillä vanha posliiniastiasto. Mummu peri astiat parikymmentä vuotta sitten äidiltään. Kaappi sekä sen vieressä oleva puinen leili on ostettu vuosia sitten läheisestä vanhan tavaran kaupasta.

Vanha lautaskaappi - Muonamiehen mökki

Vanha puinen leili - Muonamiehen mökki

Talonpoikaistyylinen pöytäryhmä tuvassa - Muonamiehen mökki



sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Tuvan raidalliset räsymatot

Muonamiehen mökin tuvassa on kolme pitkää räsymattoa, jotka on kudottu perinteisen raitamaton tapaan. Olisin halunnut kirjoittaa näistä jutun jo kauan sitten, mutten ole saanut niistä kunnollisia kuvia. Tuvan lattianrajassa on aina liian hämärää, jotta mattojen värit saisi riittävän hyvin toistettua valokuvaan. Piti odottaa lämpimiä kesäsäitä ja mattojenpesupäivää. Mummu otti nämä kuvat elokuussa. Kaikki mökin räsymatot pestiin kerralla ja levitettiin aurinkoon kuivumaan. 

Kummitätini kutoi tuvan raitamatot Mummulle aikoinaan 50-vuotislahjaksi. Mummu suunnitteli ne tuvan väritykseen sopiviksi. Matoissa vuorottelee vanha viininpunainen sekä tumma ja kirkas sininen. Ne on tehty vanhan raitamattomallin periaatteella - raidat ovat selkeitä ja toistuvat samanlaisina pitkin mattoa. Tämäntyylisiä selkeäraitaisia mattoja oli aina Mummun lapsuudenkodissa, tuvan lattialla.

Raidallinen räsymatto vanhan tyylin mukaan - Muonamiehen mökki

Lasiverannan siniraitaiset matot - Muonamiehen mökkiSiniraitainen matto - Muonamiehen mökki

Kuvissa näkyviä sinisävyisiä mattoja pidetään vuorotellen päärakennuksen lasiverannalla. Ne ovat tietääkseni kaikki kaupasta ostettuja. Tuo alimmissa kuvissa näkyvä pitkä, kirkkaansinen raitamatto oli parvekemattona edellisessä kodissani. Siihen on kudottu vuorotellen puuvilla- ja muovisäikeitä, joten se toimii loistavasti ulko-oven edessä. Siniset matot korvataan joulun aikaan kirkkaanpunaisella, joka pilkottaa alimmissa kuvissa. Lyhyet, sini- ja punaraitaiset matot vuorottelevat tuvan eteisessä.

Sini-punainen räsymatto vanhan tyylin mukaan - Muonamiehen mökki


Mattojenpesupäivä - Muonamiehen mökki

Mökin räsymatot alapihan nurmikolla - Muonamiehen mökki

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Arabian vanha posliiniastiasto ja kattaus salissa

Salissa harvemmin syödään, mutta tällä kertaa Mummu kattoi pöydän päärakennuksen perimmäiseen huoneeseen. Tänne paistaa kivasti iltapäivän aurinko.

Pöydässä on Arabian vanha posliiniastiasto. Mummu sai sen vuosia sitten joululahjaksi Papalta - ei sentään kaikkea yhden joulun aikana, mutta kuitenkin. Astiastossa on 12 osaa; neljät lautaset, vateja, kastikekulho ja liemikulho.

Arabian kukallinen posliiniastiasto ja kattaus salissa - Muonamiehen mökki

Arabian kukallinen posliiniastiasto ja kattaus salissa - Muonamiehen mökki

Arabian kukallinen, kannellinen liemikulho - Muonamiehen mökki

Arabian kukallinen, kultaraidoin koristeltu liemikulho - Muonamiehen mökki

Arabian kukalliset posliinilautaset - Muonamiehen mökkiArabian kukallinen posliiniastiasto ja kattaus salissa - Muonamiehen mökki

Arabian kukallinen kastikekulho - Muonamiehen mökki

Arabian kukalliset, kultareunaiset posliinilautaset - Muonamiehen mökki

Vanha hiottu viinilasi - Muonamiehen mökkiVanha viinilasi, jossa hiottu marjakuvio - Muonamiehen mökki

Vanha viinilasi, jossa hiottu tähtikuvio - Muonamiehen mökkiVanha viinilasi, jossa hiottu kuvio - Muonamiehen mökki

Viinilasit on kerätty yksi kerrallaan kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä. Jokainen lasi on hieman erilainen, mutta kuitenkin samanoloinen. Yhdistävänä tekijänä on koristehionta. Myös vesilaseissa on samantyyppinen koristelu - niitä tosin on tusinan verran samanlaisia. Nämä astiat katetaan aina Muonamiehen mökin joulupöytään. Tällä kertaa juhlavaan kattaukseen ei ollut sen kummempaa syytä :)
 

maanantai 9. syyskuuta 2013

Vanhan pönttöuunin kulunut pinta

Muonamiehen mökin päärakennuksessa on kaksi tulisijaa - tuvan takka ja salin vanha pönttöuuni. Näistä jälkimmäinen on herännyt uudelleen eloon pitkän tauon jälkeen. Palotarkastaja kävi kylässä muutama vuosi sitten ja antoi uunille terveen paperit. Nuohooja puhdisti vanhat linnunpesät hormeista. Nykyään sitä lämmitetään lähes päivittäin, usein myös kesällä, sillä vanhassa talossa on aina vähän viileää. Villasukissa hiihdellään kesät talvet.

Pönttöuuni on seissyt tässä huoneessa talon alkuvuosista lähtien. Sen täytyy olla 40-luvun tuotantoa. Pesän tai uuniluukun valmistajana on mitä ilmeisemmin Kultor. Maalipinta uusittiin 80-luvulla. Se pitäisi kai jossain vaiheessa päivittää, tosin ainakin minun silmääni ajan patina on vain kaunistus.

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni, Kultor-merkkinen uuninluukku

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni

Muonamiehen mökki  - Salin vanha pönttöuuni


Parolan asemalla muuten uudistettiin vanha pönttöuuni jokunen kuukausi sitten, ks. täällä. Maali saatiin poistettua soodapuhalluksella. Kuulosti kovin kätevältä, joskin pölyävältä. Löytyyköhän tämänkin kermaisen kuoren alta samanlainen musta kaunotar?

lauantai 7. syyskuuta 2013

Kuupuutarhan varjoisampi puoli

Tämä on rivitalokodin puutarhasuunnitelmaa esittelevän juttusarjan viimeinen osa. Yleissuunnitelman ja valokuvat nykyisestä pihasta voit katsoa täältä ja perennapenkin toisen pään istutussuunnitelman näet täältä.

Kuupuutarhan pohjoisreunaan olisi hyvä valita syvemmässä varjossa viihtyviä kasveja. Valkoalppiruusu sopisi täydellisesti tuohon nurkkaan sillä se kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta (noin 1x1,5 m). Sen alle istuttaisin varjossa viihtyvää maanpeitekasvia. Varjoyrtti olisi mainio, sillä se kukkii valkoisin kukin.

Toistaisin "aitiopaikan" istutusalueen kasveja hieman tässäkin - valkoista jaloangervoa valaisemaan pimeähköä aluetta, nurkkaan yksi kartiovalkokuusi tuomaan vihreyttä läpi vuoden ja muutama kotkansiipi syvimpään varjoon. Kartiokuusen ympärille voisi istuttaa valkokukkaista tuoksukurjenpolvea tai keijunkukkaa, jonka lehdet ovat mielenkiintoisen väriset. Harsokeijunkukassa on myös valkoiset kukat.

Kriikunapuun voisi jättää, sillä se tuo tähän ryhmään kivasti korkeutta. Sen juurelle voisi istuttaa valkokukkaisen alppikärhön, joka saisi kiipeillä puun oksilla. Toisaalta puun voisi myös korvata esim. rungollisella syyshortensialla.

Varjoisan kuupuutarhan istutussuunnitelma

  1. Köynnöshortensia (nykyinen, Hydrangea anomala subsp. petiolaris), 5-10 m, VII-VIII valkoinen
  2. Mänty (nykyinen)
  3. Kotkansiipisaniainen (Matteuccia struthiopteris), 80-100 cm
  4. Valkoalppiruusu (Rhodorendron ’Cunningham’s white’) 100 cm, V valkoinen
  5. Kriikuna (nykyinen) tai jokin muu pienikokoinen puu
  6. Siperiankärhö (Clematis sibirica), 3-4 m, V-VI valkoinen
  7. Kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), 150-200 cm
  8. Jaloangervo (Astilbe arendsii ’Brautscleier’), 60 cm, VII-VIII valkoinen
  9. Tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum ’Spessart’), 30-40 cm, VI-VII valkoinen
    JA/TAI harsokeijunkukka (Heuchera 'Palace purple'), 30-40 cm, VII valkoinen
  10. Varjoyrtti (Pachysandra terminalis), 20-30 cm, V-VI valkoinen
    JA/TAI nykyisiä maanpeitekasveja kuten metsämansikka
Kuvat on jälleen lainattu muista lähteistä. Kuvia klikkaamalla pääset lukemaan lisätietoa näistä kasveista. 

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris).jpg
Köynnöshortensia (kuva Wikipedia)

Rhododendron Cunningham's White 
Valkoalppiruusu (kuva Suomalainen taimi)

Siperiankärhö
Siperiankärhö (kuva Ahosen taimisto)

 Valkoinen tuoksukurjenpolvi (kuva Muhevainen)

Kartiovalkokuusi
 Kotkansiipi (kuva Wikipedia) ja kartiovalkokuusi (kuva Viherpeukalot)

Jaloangervo Weisse GloriaVarjoyrtti

 Jaloangervo 'Weisse Gloria' (kuva Viherpeukalot) ja varjoyrtti (kuva Viherpeukalot)


Näiden puutarha-aiheisten juttujen jälkeen luvassa taas uusia kuvia Muonamiehen mökin sisätiloista :) Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille!